Швейцария разследва турци за шпионаж

17:56, 24 мар 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швейцарската прокуратура съобщи, че е започнала разследване по подозрения за шпионаж срещу членове на турската общност в страната от страна на неуточнена „разузнавателна служба“, предаде БГНЕС.

От кабинета на главния прокурор заявиха, че разполагат с „категорични подозрения (за шпионаж) срещу турската общност в Швейцария от страна на политическа разузнавателна служба“.

По време на вчерашната среща между първите дипломати на Анкара и Берн швейцарският министър е заявил, че неговата държава ще „строго ще разследва“ всеки случай на незаконен шпионаж от страна на Анкара срещу турската общност преди референдума на 16 април, който ще реши дали турската република да стане президентска или да остане парламентарна.

По време на срещата с Мевлют Чавушоглу своите притеснения е изразил Дидие Буркхалтер, според когото Турция може да е използвала своята разузнавателна мрежа, за да наблюдава дейността на турски граждани в Швейцария преди вота, пише турският в. „Хюриет“.

„Свободата на изразяване е универсална ценност, призната от Швейцария, която се надява, че тази свобода ще е валидна за турските граждани, независимо дали гласуват в Швейцария или в своята родна държава“, посочи Буркхалтер, призовавайки Турция да се съобразява с швейцарското законодателство.

По време на двустранната среща швейцарският дипломат също така каза на Чавушоглу, че Берн е наясно с трудностите, пред които е изправена Анкара след неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Въпреки това Буркхалтер посочи, че остават притесненията за масовите арести и уволнения на хора, за които Анкара подозира, че по някакъв начин са свързани с проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на преврата.

Според швейцарската статистика 68 000 турски граждани живеят в Швейцария. Според данни на турското посолство в страната техният брой е 130 000 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама