Пожарът в украинския военен склад започнал след генералски запой, твърди очевидец

15:11, 24 мар 17 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожарът във военния склад в украинския град Балаклея започнал малко след като оттам си тръгнали група генерали, съобщи телевизионният канал NewsOne като се позова на местен жител. Това информира БГНЕС.

„Знам, че преди взривовете имаше проверка. Пристигаха генерали, пиеха в базата и след като си заминаха започнаха взривовете. Какво са правили там, не е ясно. Едно мога да ви кажа, ситуацията със взривовете свидетелства за немарливостта на генералите”, казва местният жител.

Той опровергава и версията за това, че запалването на складовете е възникнало след хвърляне на взривно устройство от безпилотен апарат и увери, че причина, най-вероятно, е станала небрежността на военнослужещите, които често са в нетрезво състояние.

„Не мисля, че това са били безпилотни апарати, защото в базата има много войници, които постоянно пият. Това е известно на местните жители”, разкрива очевидецът.

Той отбелязва също, че сега в града аптеките не работят, започват да отварят само някои магазини, има опашки за хляб, има проблеми с храната, до момента не е възстановено подаването на газ за битови нужди.

Същевременно председателят на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак твърди, че причина за пожара във военния склад е диверсия. „Открити са свидетели, които са видели как върху склада с арсенала от летателен апарат са хвърлени материали, които са предизвикали взривове и детонации”, обяви Грицак.

Пожарът във военния склад избухна в ранните часове на четвъртък, а след това започнаха и детонации на боеприпаси – танкови и артилерийски снаряди. От зоната на възможни поражения бяха евакуирани около 20 000 души.

Днес украинското министерство на отбраната съобщи за съществено намаляване на интензитета на взривовете и начало на работата по ликвидиране на последиците.

Доскоро складът в Балаклея се смяташе за най-големия в Европа. Техническата му площ е 368 хектара. Базата може да съхранява до 150 000 тона боеприпаси. Преди инцидента, по данни на медиите, там е имало 125 000 тона боеприпаси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама