5 бебета за 5 месеца се родиха по програма за „Ин витро“ на Столична община

11:56, 24 мар 17 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет бебета - 4 момченца и 1 момиче, заченати ин витро с финансовата помощ на Столична община, се родиха в София от 24 октомври 2016 г. до 22 февруари 2017 г., съобщиха от Столична община. Това предаде БГНЕС.

Още две жени очакват да станат майки за първи път през юли т.г., след като са заченали ин витро. Това е равносметката към този момент от донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, която стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе".

От всички кандидатствали досега 44 двойки специализираната комисия към Столична община одобри 41 семейства, а 3 не отговаряха на условията. Не всички двойки, които участват в програмата, съобщават дали ин витро процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.

Повечето семейства, сдобили се с дете по програмата държат на дискретността, затова не съобщаваме имената им.

Общината отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към МЗ. Освен това, по общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г.

За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите вече е 1 година /до м.г. срокът беше 6 месеца/. Програмата на Столичната община финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Ето какво сподели 38-годишната майка на Калоян, който се роди на 22 февруари т.г. с мерки 2 кг и 46 см.: "Четири години със съпруга ми правихме опити да се сдобием с дете по естествен път, след което ми беше поставена диагноза "Изчерпан яйчников резерв". Разбрахме, че трябва да пробваме ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Направихме опит, който финансирахме сами със съпруга ми, но беше неуспешен. През 2015 г. научихме за програмата на Столична община, кандидатствахме и бяхме одобрени. Заченах от втория опит през м.г. и ето сега държа сина си в ръце. От личен опит знам, а и други жени с моя здравословен проблем споделят, че най-трудно е да се намерят майки, които са готови да дарят свои яйцеклетки. А това ще помогне на толкова много двойки да сбъднат мечтата си да станат родители. Благодарна съм за това, че чудото се случи в нашето семейство!". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама