Служебният вътрешен министър предлага “пълна промяна” на реформата в МВР

07:39, 24 мар 17 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предлага “пълна промяна” на реформата на МВР. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане две наредби за – условията и реда за изплащане на обезщетения и за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители в МВР, предаде БГНЕС.

Още при встъпването си в длъжност, Узунов обяви намерения да преформатира последните промени в Закона за МВР от края на 2016 г., свързани основно с възнагражденията.

Последните два месеца служебният министър на МВР многократно обявяваше, че обслужващият персонал в МВР, който трябва да подсигурява полицаите, е по-добре платен от самите униформени. Занапред тези положения се променят. Така например – основното месечно възнаграждение на главния секретар на МВР ще е 2136 лв. Началник на отдел ще има основно месечно възнаграждение от 1456 лв., разследващ полицай в ГДБОП ще се разписва срещу основно месечно възнаграждение от 937 лв. Полицейски инспектор – 1215 лв., началник на Районна служба за пожарна и аварийна безопасност ще получава основно възнаграждение в размер от 1352 лв., а началник-група в Специализираният отряд за борба с тероризма ще има основно възнаграждение 1027 лв.

Държавни служители със средно образование, които са назначени в МВР ще получават максимум 682 лв. основно възнаграждение. Това са полицаи, пожарникари, спасители.

Лица, работещи на трудово правоотношение ще получават като основно месечно възнаграждение – заместник-министър на вътрешните работи – до 2571 лв. Снабдител в МВР, със средно образование ще има месечно основно възнаграждение в размер до 491 лв.

Наредбата ще доведе до подобряване редът и организацията на определянето на възнагражденията на служителите, както и подобряване на последващия контрол при разходване на финансовите средства за това. Наредбата претърпява съществени изменения, които са наложени в резултат на обществени обсъждания, уточнява в мотивите си служебният министър Узунов.

С другата Наредба за условията и реда за изплащане на обезщетения при прекратяване на служебното правоотношение, ще се уредят въпроси за - платен годишен отпуск, незаконно прекратяване на служебното правоотношение, за претърпяна телесна повреда или смърт, при преместване на работа в друго населено място и др.

Създава се уредба за прилагането на еднакъв подход при изплащане на обезщетенията чрез въвеждане на справки по образец. Предвидено е екземпляр от тях да бъде предоставян на служителя за запознаване с начина на формиране на съответното обезщетение и размерите им, които следва да му бъдат изплатени, гласят други от нововъведенията на служебното ръководство на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама