Днес е световен ден за борба с туберкулозата

06:17, 24 мар 17 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза, предаде БГНЕС.

Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие.

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

В седмицата до 24 март у нас се проведе инициативата „Дни на Отворени врати” под мотото: „Обединени да спрем туберкулозата”. Кампанията се провежда всяка година като по време на проведените за периода 2009-2016 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 90 117, като 1 002 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 461 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама