ЕС отбелязва 60 години от първите си стъпки

06:15, 24 мар 17 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Договорите от Рим всъщност са два и под тях стоят подписите на Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия.

С първият договор се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), а с втория - Европейска общност за атомна енергия (Евратом). Това са първите международни организации, основани на принципа за наднационалност след създаването на Европейската общност за въглища и стомана няколко години по-рано.

Шейсет години по-късно лидери на страни от ЕС се събират в Кметството на Рим (Il Campidoglio). Малко по-късно ще бъде подписана и нова Римска декларация от членовете на Европейския съвет, която би трябвало да стане символ на решимостта на държавите от ЕС да запазят единството си пред общите предизвикателства и да отговорят на очакванията на европейските граждани за сигурен, социален и обединен съюз.

На 24 март българският президент и държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще бъдат приети от папа Франциск, който дава аудиенция по повода. В Рим ще бъде и президентът на България Румен Радев, предаде БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама