Унгария иска да забрани „комунистическата“ звезда в логото на „Хайнекен“

20:00, 23 мар 17 / Любопитно 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известната червена звезда от логото на популярната холандска бира „Хайнекен“ може да бъде забранена в Унгария в рамките на проектозакон срещу употребата на „тоталитарни“ символи с търговска цел, заявиха от Будапеща, предаде БГНЕС.

Мярката, предложена от управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан, цели да забрани рекламите, включващи символи като нацистката свастика или комунистическата червена петолъчка.

“Ако черновата бъде приета, ще се забрани използването на символи на тоталитарни режими като националсоциализма или комунизма“, заяви представителят на кабинета на Орбан Янош Лазар. Според правителството то носи „морална отговорност“ пред унгарския народ, който е бил под „нацистки и болшевишки управления на терора“.

Проектозаконът предвижда и глоби в размер до 2 млрд. форинта (6,5 млн. евро) и две години затвор.

От „Хайнекен“ заявиха, че логото на марката не носи никаква политическа ангажираност и произлиза от средновековните европейски производители на бира. „Използваме един и същи символ на марката по целия свят, на всеки пазар“, посочиха от компанията.

За първи път производителят на бира използва своето лого през 30-те. След като през Втората световна война червената звезда започва да се свързва с комунистическите режими компанията променя цвета й на бял. След падането на Съветския съюз през 1991 г. „Хайнекен“ си връща червения цвят.

Според анализатори ходът на Будапеща е в отговор на това, че миналия месец „Хайнекен“ спечели съдебен спор за налагане на марка в части на Румъния, населени с етнически унгарци. Според съда марката бира „Csiki“, популярна сред етническите унгарци, наподобява прекалено много румънската марка „Ciuc“, производство на „Хайнекен“.

В същото време унгарският олимпийски шампион по фехтовка Томаш Ковач се пошегува, че ще върне олимпийския си медал, тъй като на него има червена звезда. „Не искам да рискувам две години в затвора“, написа той във „Фейсбук“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама