Кукиш или какво означава жестът, който смятаме за вулгарен

14:45, 23 мар 17 / Любопитно 25 8600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кукиш е жестът "ръка-слива" - когато свиеш юмрука и прекараш палеца между показалеца и средния пръст. Познаваме го от деца и знаем, че е вулгарен. Знаем и друго - че трябва много да внимаваме на кого го показваме, защото нищо чудно да си изпросим боя. Ние българите май нямаме дума за този жест, за разлика от мъжкия му еквивалент, който наричаме среден пръст.

Истината е, че  в Древен Рим това пръстово съчетание било използвано като пожелание за късмет, плодородие и за пропъждане на "злото око". И в Бразилия го смятат за доброжелателен жест , който се използва като послание за късмет и защита от уроки.

Сексуалният аспект се свързва с това, че така свитият юмрук наподобява женски полови органи, като стърчащият палец символизира клитор. В днешно време обаче няма и помен от първоначалния добронамерен смисъл – ако някой ти показва "сливата", най-вероятното те "нарежда" брутално и вулгарно.

В Русия и някои славянски държави този сигнал се ползва да покажеш, че обектът няма да получи нищо от теб, така че по-добре да се разкара от очите ти.

Снимка:malpme.ru

И още: според руските легенди, ако срещнем човек, който има лоша репутация, трябва да му покажем кукиш през лявото рамо или между краката. Е, все пак, бъдете внимателни!

В Италия и Турция кукиш също е много обиден и агресивен жест, който се равнява на средния пръст. Индийците пък ще го възприемат направо като аплаха.

Така че, скъпи родители, следващия път, когато децата ви покажат или питат какво означава кукиш, не бързайте да се карате. Разяснете им съвсем ясно откъде идва символиката на жеста и ги предупредете да внимават!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама