Ливърпул чества с цял фестивал 50-годишнината от издаването на албум на "Бийтълс"

02:04, 23 мар 17 / Любопитно 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ливърпул организира цял фестивал на изкуствата, с който ще отбележи 50-годишнината от издаването на един от най-влиятелните албуми на легендите "Битълс" - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Това информира БГНЕС.

Днес бе съобщено, че към фестивала са били привлечени 13 артисти, които ще създадат произведения на изкуството, вдъхновени от 13-те песни в тавата. Сред тях са, например, хореографът Марк Морис, кабаре сензацията Мелиса Мадън Грей (подвизаваща се под псевдонима "Мяу Мяу") и иноваторката в инсталационното изкуство Джуди Чикаго. Организаторите обещават и изпълнение от 64 хора на незабравимата песен на ливърпулската четворка - "Когато стана на 64", както и невиждано шоу с фойерверки, подготвено от френския пиротехник Кристоф Бертоно.

Всичките 13 артистични проекта ще направят световните си премиери в Ливърпул между 25 май и 16 юни по време на различни събития в рамките на фестивала.

"Sgt. Pepper надскочи границите на креативността и ние искаме да постигнем същото", каза в официално изявление в сряда кметът на града Джо Андерсън. Според него опитът да бъде пренесено първококласното изкуство в мейнстрийм пространството ще придаде на Ливърпул ново значение.

За мнозина Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band е считан за един от най-важните албуми в историята на поп музиката. Причината е разновидността от екзотични музикални вдъхновения и невижданата дотогава технологична иновативност, придаваща на звученето на албума нетипична за времето му психиделичност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама