Защо паспортите съществуват само в четири цвята?

17:09, 22 мар 17 / Любопитно 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международните паспорти в целия свят са в много нюанси, но само в четири цвята - сини, червени, зелени и черни.

Ето как обяснява причините и с какво ги свързва тези цветове Бизнес инсайдър:

За сините паспорти се вярва, че този цвят се избира от "новата лига" нации, която включва Индия, САЩ, Канада, южноамериканските държави и Австралия.

Червените паспорти се свързват с комунизма и "Източния блок" и този цвят все още се използва от страни като Китай, Латвия и други, които имат комунистическо минало.

При зелените паспорти значение има религията. Зеленият цвят се свързва с мюсюлманския свят и страни като Саудитска арабия и Пакистан използват зелени паспорти, докато страни като африканските държави Нигерия и Сенегал използват зелени паспорти, защото принадлежат към икономическата общност на западно африканските страни, където зеления цвят е запазена марка.

Паспортите с черен цвят са най-многобройни. те се използват от африкански държави като Замбия и Ангола. Известно е също, че и новозеландският паспорт е черен, но причината тук е, че черния цвят е национален.

Бизнес инсайдър уточнява още, че САЩ са "тествали" и четирите цвята, докато Канада временно е имала "бели паспорти". Причината е била чисто технологична - най-лесно е било да се набавят такива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама