Вирусът морбили в Пловдив идва от Германия

14:25, 22 мар 17 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите три случая на заразени с морбили деца в Пловдив са след контакт с лица, идващи от Германия. Там и в Румъния в момента има епидемия от морбили.

Проби от тези случаи се изпращат днес в референтна европейска лаборатория, откъдето се чакат по-точни данни за източника на заразата. Децата не са пътували, но очевидно вирусът е пренесен от възрастни, които не са имунизирани и не са боледували от морбили. Това стана ясно днес от брифинг на зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и изпълняващата длъжността Главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, които провериха на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на разпространяването на болестта, предаде БГНЕС.

Осем са общо случаите до днес, един от тях твърде вероятно ще отпадне от подозрителните. Всички заболели са в добро състояние, настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ Пловдив. За епидемия не може да се говори, а дори и заразата да се разпространи, мащабът няма да е толкова голям, колкото през 2010 година. Тогава в страната заболяха над 24 000 души, в огромната си част деца, а почти всички те бяха от ромските махали. И тогава заразата дойде от Германия, с възрастен и с неразпозната диагноза. 24 са смъртните случаи, настъпили при много малки деца на опашката на епидемията, които са развили тежки усложнения. Сред починалите има и лекарка, която е имала съпътстващи заболявания. Тогава в страната са имунизирани 200 000 деца на възраст до 18 години, което е един вид гаранция за по- голямата устойчивост на населението в момента. Осем години преди епидемията през 2010 в България не е имало случай на морбили, още по-назад във времето пък епидемия се е вихрела в началото на 90-те. Целта на Световната здравна организация е да изтрие това заболяване от регистрите в целия свят изобщо, има страни, в които на 100% всички са имунизирани, у нас може да се говори за едно покритие от около 92%. По имунизационен календар първата ваксина срещу морбили се слага на 13 месеца, но при определени обстоятелства е възможно да бъде имунизирано и деветмесечно бебе. Важно е да се знае, че имунитетът след ваксина или прекарано заболяване е доживотен, човекът нито ще се разболее, нито ще пренесе заразата.

Връзката на Столипиново с появилите се случаи на морбили у нас се базира не на хигиената в квартала, както се обсъжда в обществените медии, а на честите пътувания до Германия. Обичайната дестинация за емиграция на ромите от квартала е именно тази страна, а те минават и през Румъния, което покрива в момента картата на епидемичните точки в Европа. От 8 000 деца в Столипиново само сто не са имунизирани, така че кварталът е даже доста добре защитен. Механизмът на това добро покритие се крие в отпускането на помощи за дете, което се обвързва с изпълнението на имунизационния календар. За образованите майки, които доброволно отказват да ваксинират децата си поради опасност от странични ефекти, това означава и отказ детето да посещава детска градина или ясла. От 14 март с писмо Министерството на здравеопазването нарежда на личните лекари да проверят в пациентските си листи всички неимунизирани и да се свържат с тях. Ще бъдат отпечатани и листовки за по-голяма яснота.

Морбили е тежко и изключително заразно заболяване, каза днес д-р Филипова. То се нарича и "Болест на първата среща". Предава се по въздушно- капков път и причинява различни тежки усложнения. Бебетата, които са на естествено хранене, получават в първите шест месеца от живота си антитела от майката. Все пак те си остават уязвими към заразата. Превенция няма, каза още д-р Филипова, единственият начин е ваксината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама