Паметната церемония в брюкселското метро беше отбелязана с „минута на градския шум”

11:31, 22 мар 17 / Политика 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Церемонията в памет на жертвите на атентата на станцията на брюкселското метро „Малбек”, извършен преди година, беше отбелязана не с минута мълчание, а с „минута на шума”, по инициатива на столичната транспортна компания, информира БГНЕС.

За една минута градският транспорт спря, но автобусите, метро влаковете и трамваите дадоха едновременно звуков сигнал, а пътниците се присъединиха с аплодисменти.

„Искаме да подчертаем, че помним, но продължаваме да живеем”, се казва в съобщение на транспортната компания.

В церемонията за откриване на паметна плоча на спирка „Малбек” присъстваха белгийският крал Филип и кралица Матилда, министър-председателят Шарл Мишел, членове на кабинета и на институциите на ЕС. Официални изказвания на политици нямаше, говориха само близки на загиналите 32 души.

Един час преди това с минута мълчание паметта на загиналите беше почетена на летище „Завентем”, където беше открит бронзов паметник.

На летището се взривиха двама атентатори самоубийци, а трети са взриви в метрото в квартал „Робер Шуман”, където са институциите на Евросъюза.

Извършителите са били свързани с терористичната групировка „Ислямска държава” и са били част от същата терористична клетка, извършила атентатите в Париж през 2015.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама