"Стандарт енд Пуърс" подобри прогнозата си за отделни руски компании

21:30, 21 мар 17 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кредитната агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P), която споделя информации и прогнози в областта на икономиката, подобри прогнозата си за рейтинга на руски компании като „Роснефт” и „Лукойл” до „положителна”. Това предаде БГНЕС.

"Стандарт енд Пуърс" е променила перспективата за рейтингите и на други компании като държавната железопътна компания РЖД, телекомуникационния оператор „Мегафон” от „стабилна” до „положителна”, съобщи ТАСС във вторник вечерта.

На 18 март агенцията „Стандарт енд Пуърс“ (S&P) повиши прогнозата си за кредитния рейтинг на Русия от „стабилна“ към „положителна“, позовавайки се на подобряването на перспективите за растеж и по-малък риск от голямо изтичане на капитали. Тогава оттам заявиха, че след две години на рецесия, се очаква Русия да възобнови положителния си икономически растеж през тази година със средно около 1,7%.

Въпреки това фактори като "структурни пречки и санкции срещу страната" ще възпрепятстват ръста на брутния вътрешен продукт, който трябва да се увеличи с 1,5% през 2017 г.

Според експертите от американската агенция S&P руският банков сектор остава крехък, но показва и "някои ранни признаци на стабилизация."

Страната би могла да повиши кредитния си рейтинг, ако икономиката се адаптира към относително ниските цени на петрола на фона на "поддържането на силна нетна позиция на чуждестранните активи и сравнително ниска нетна тежест на консолидирания държавен дълг“.

Същевременно рублата, пострадала от спада на цените на петрола и западните санкции през 2014 г. и 2015 г., се повишава през последните месеци. В момента 1 руска рубла се разменя за около 60 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама