„Туитър“ блокира нови 400 000 акаунта, свързани с разпространение на тероризъм

20:49, 21 мар 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От ръководството на социалната мрежа „Туитър“ съобщиха, че през втората половина на 2016 г. са били блокирани 376 890 потребителски акаунта за „разпространение на тероризъм“, предаде АПФ, цитира БГНЕС. Това бележи увеличение с 60% на закритите профили в сравнение с предишния шестмесечен период.

Така от август 2015 г., когато компанията предприе нови усилия за борба с онлайн екстремизма, са закрити общо 636 248 акаунта.

Съобщенията за нови закрити профили идват на фона на нов натиск от страна на правителства по света „Туитър“ да предприеме нови мерки за борба с джихадисти и други екстремисти, използващи платформата за организиране на нападения.

В същото време от компанията посочиха, че запитванията на правителството за достъп до потребителска информация са се увеличили със 7% в сравнение с първата половина на миналата година, но засягат 13% по-малко профили. Наблюдава се увеличение с 13% и на молбите за премахване на съдържание. Те обаче засягат 37% по-малко профили.

От „Туитър“ за първи път съобщиха и че работят в партньорство с изследователската група „Лумен“, с която поддържат каталог на премахнатата информация от своето съдържание. От социалната мрежа обявиха, че работят заедно с организацията от 2010 г.

„Освен ако не сме възпрепятствани да го направим, когато премахва съдържание в определена страна „Туитър“ ще продължава да осигурява копие от молбите на „Лумен“, така че всеки да може да види какъв вид съдържание е било премахнато и кой е подал молбата“, посочиха от социалната мрежа.

Тя ще показва и кога съдържание на журналисти или медии е било отстранено. „Като се има предвид притеснителната международна тенденция различни правителства да нарушават свободата на медиите, ние искаме да хвърлим светлина върху тези искания“, посочиха от „Туитър“. По тяхна информация досега са получили 88 правни искания за премахване на съдържание, публикувано от журналисти или медии, но „с малки изключения в Германия и Турция“ на тях не е отговорено.

„Например, ние бяхме принудени да ограничим тиутове, разпространяващи графични изображения след терористични атаки в Турция в отговор на съдебно разпореждане“, заявиха от компанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама