Матиас Фекл е новият френски вътрешен министър

19:52, 21 мар 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият министър на вътрешните работи във Франция е Матиас Фекл, съобщиха от Елисейския дворец. Това предадоха ТАСС и АПФ, цитира БГНЕС.

Смяната се наложи, след като досегашният министър Брюно льо Ру подаде оставка заради разкритията, че в продължение на седем години е наемал дъщерите си като свои асистентки в парламента, докато те все още са ходили на училище.

По думите на 51-годишния Льо Ру той не иска разследването на случая „да пречи на работата на правителството“.

Преди да влезе в състава на кабинета Фекл заемаше поста на държавен секретар по въпросите на външната търговия, развитието на туризма и гражданите в чужбина.

По-рано днес телевизионния канал TMC съобщи, че Брюно Льо Ру е наел на работа в парламента дъщерите си. За периода 2009-2016 г. той им е осигурил няколко временни договора, за които те са получили общо 55 000 евро. Момичетата са започнали работа още като ученички и са продължили да работят и по времето, когато са били в университета. По думите на министъра двете му дъщери са работили за него по време на летните си ваканции.

Льо Ру е на поста от декември миналата година. Той го пое от заемащия длъжността премиер Казньов, след като предишният премиер Манюел валс подаде оставка, за да участва в надпреварата за президент.

Според френското законодателство депутатите могат да наемат членове на семейството си и роднини като помощници, но те трябва наистина да работят, а не само да се водят на щат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама