Никола Стърджън: Брекзит дава право на Шотландия да търси независимост

18:02, 21 мар 17 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатите от референдума за членство на Великобритания в ЕС дават на шотландското правителство право да инициира референдум за независимостта на Шотландия. Това заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, която откри двудневен дебат в регионалния парламент, посветен на подготвяното допитване, информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„Резултатите от референдума по въпроса за членството в ЕС дава на шотландското правителство неоспоримо демократично право за провеждане на референдум за независимост“, заяви тя.

По думите й регионалното правителство не се е опитвало да осъществи гласуване веднага след референдума за Брекзит. „Ние се опитахме да намерим разбирателство с правителството на Великобритания. Всички тези усилия за постигане на компромис бяха отхвърлени“, посочи тя.

Стърджън припомни, че основното искане на Единбург е било Шотландия да остане в единния европейски пазар и предоставяне на шотландските власти на права за участие в преговорите с Брюксел. „От страна на британското правителство нямаше никакви значителни опити за проучване на тези варианти“, посочи още първият министър.

В изказването си тя допълни, че властите в Лондон биха могли сами да предложат дата за референдума. „Ако правителството на Великобритания не е съгласно с времевата рамка (на референдума), то тогава то трябва да предложи ясна алтернатива и да обоснове нейната необходимост“, посочи тя.

По-рано този месец Стърджън обяви, че Шотландия се готви за провеждането на нов референдум за независимост, който да се проведе през 2018 г. или 2019 г. По думите й той е необходим, заради резултатите от общобританското допитване от миналата година за излизане от ЕС, в която по-голяма част от шотландските избиратели предпочетоха да останат в състава на общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама