33 проекта по програма между България и Турция получиха безвъзмездна финансова помощ

15:01, 21 мар 17 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бенефициенти по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег България – Турция, финансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ 2014 – 2020, получиха договорите си за безвъзмездна финансова помощ на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 33 проекта са одобрените за финансиране проекти по първата покана за набиране на проектни предложения, съобщиха от МРРБ, предаде БГНЕС.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Валентина Върбева подчерта, че интересът към нея е много голям и доказателство за това са получените 195 проектни предложения по първата й покана на обща стойност над 11 млн. евро. Тя изтъкна, че трансграничното сътрудничество е изключително важно за развитието на региона и превръщането му в място с по-добра околна среда и условия за туризъм като същевременно спомага и за изграждането на добри междусъседски отношения.

Ръководителят на Националния партниращ орган Бейза Туран - директор на дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството по въпросите на Европейския съюз на Република Турция, сподели своята увереност, че проектите ще бъдат още по-успешни от вече реализираните с финансиране от програмата за сътрудничество между двете страни през предходния програмен период.

Одобрените проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег България – Турция, финансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ 2014 – 2020, са насочени към различни тематични области в двете приоритетни направления – околна среда и туризъм.

Тридесет и трите договора за субсидии с водещи партньори от допустимия регион са на обща стойност 8 268 467,56 евро. 14 от тях на обща стойност 4 752 968,07 евро са за проекти по Приоритетна ос 1 „Околна среда“, а 19 договора на обща стойност 3 515 499,49 евро в рамките на Приоритетна ос 2 трябва да допринесат за превръщането на туризма в региона в устойчив. 25 от проектите са с водещи партньори от Република България, тези с водещи партньори от Република Турция са 8.

Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег България – Турция, финансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ 2014 – 2020 има 3 приоритетни оси, като по 2 от тях се финансират инвестиционни проекти и такива от типа “меки мерки“. Третата ос е Техническа помощ и е изцяло насочена към подпомагане управлението на Програмата. С общ бюджет от 29 642 896,00 евро тя трябва да допринесе за укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивото развитие на туризма.

Първата покана за набиране на проектни предложения е публикувана на 16-ти ноември 2015г. с краен срок 16-ти март 2016 г. Бюджетът на поканата е в размер на 11 028 255 евро. Поканата бе отворена за приоритетни оси 1 и 2 на програмата, като наличният финансов ресурс обхваща бюджетен период 2015 – 2017 г. В рамките на крайния срок бяха получени 195 проектни предложения.

Предстои Управляващият орган, Националният орган и Съвместният секретариат по програмата да организират обучения на партньорите по проектите със сключени договори от двете страни за тяхното изпълнение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама