Възрастни японски шофьори ще имат по-малки разходи за погребение, ако спрат да карат

09:14, 21 мар 17 / Любопитно 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможността за по-евтино погребение се използва от японската полиция, за да убеждава шофьорите на преклонна възраст да се откажат да карат колите си, защото пътните инциденти, предизвикани от пенсионери, нарастват.

Фатални катастрофи с участието на възрастни шофьори са нарастващ проблем в Япония, където населението застарява. В момента около 4,8 млн. души на възраст над 75 години имат шофьорски книжки.

През ноември шестгодишно момче почина, а 11 ученици бяха ранени след като 87-годишен шофьор на пикап се вряза в децата, които отивали на училище в Йокохама, южно от Токио.

През март Япония въведе ново правило, според което водачи от 75-годишна възраст нагоре трябва да преминават познавателни тестове, за да си подновят документите за шофиране.

Сега погребана агенция в централна Япония започна да предлага 15% отстъпка на възрастни водачи, които се откажат от управлението на автомобила си. Кампанията започва след настояване от местната полиция в град Ичиномия в префектура Аичи.

Ако се възползват от промоцията, възрастните шофьори могат да си спестят поне 56 000 йени (500 долара). Отстъпката може да се използва и при смърт на член на семейството на шофьора.

От ноември насам полицията в Аичи предлага на възрастни шофьори намаление при консумация на популярна юфка в местна верига ресторанти, ако се откажат да карат кола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама