Днес е международният ден в подкрепа на хората със Синдром на Даун

09:04, 21 мар 17 25 1535 Шрифт:
Автор:

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

Деца със синдрома на Даун се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони. При Тризомия 21 няма никакво значение възрастта на родителите, начинът им на живот, здравето, както и цветът на кожата. Винаги и навсякъде един на седемстотин ще страда от синдрома на Даун. 

По-рано хората смятаха, че наличието на този синдром е съпроводено със сериозна умствена изостаналост. Но в наши дни  стана ясно, че това съвсем не е така. Хората със Синдром на Даун имат сериозен потенциал и могат да научат много.

Микаела се ражда с диагноза Синдром на Даун, но това не сломява духа на родителите и Силвена Христова и Красимир Ламбов. Те създават проектът "Живот със Синдром на Даун", който цели чрез серия от забавни и информативни видео клипове, заснети заедно от Силвена и Красимир и децата им Крис и Микаела, да запознаят и информират обществото за Синдрома на Даун.

Крис и неговата слънчева сестричка Микаела, отправят своята молба към към всеки, който иска да ги подкрепи и да бъде съпричастен с каузата им в денят за подкрепа на хората със Синдром на Даун.

„Условието е следното: Днес, 21 март, обуйте своите шарени чорапи. Снимате своите крачета и след това качете своята снимка във Фейсбук в подкрепа на хората със Синдром на Даун. Отбележете нашата страница „Живот със Синдром на Даун” и напишете #животсъссиндромнадаун. Така ще подкрепите каузата ни и слънчевите хора на България на техния специален ден.” 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама