Днес стартира делото срещу Кирчо Киров в Софийски градски съд

06:14, 21 мар 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За днес е насрочено първото заседание в Софийски градски съд по дело срещу бившия диктор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, предаде БГНЕС.

Делото е секретно и е по текст от наказателния кодекс, който се отнася до разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

Срещу Кирчо Киров има и други дела, но във Военния съд. Едното е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година. Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева.

През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля 5 милиона и 100 хиляди лева.

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Към средата на 2016 година се знаеше, че съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране, а синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота. Но финансовите машинации са върхът на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС. Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими. Историята ще се произнесе по тези въпроси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама