Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ твърди, че има данни за пране на пари от Русия в ЕС

04:43, 21 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ твърди, че е получила данни от международна организация за преводи на „мръсни пари“ от Русия в ЕС, предаде БГНЕС.

Изданието съобщава, че данните са му предоставени от разследване на организацията OCCRP /Център за изследване на корупцията и организираната престъпност/, обединяваща повече от 60 журналисти от 32 страни. Вестникът твърди, че наред с други медии, сред които британският „Гардиън“, разполага с база данни за около 70 000 превода. От тях 662 са получени в Германия от частни лица и фирми. Мюнхенската компания за спортни облекла Bogner, например е получила четири превода, които са дошли от една от фирмите в Лондон през латвийска сметка. „Зюддойче цайтунг“ отбелязва, че законът за борба с прането на пари „изисква особена акуратност“ от представителите на определени отрасли на бизнеса като „доставчици на финансови услуги, адвокати или бижутери“, но не и от компании в модната индустрия.

Получените от OCCRP данни от нейни източници, показват, че за периода от 2010 до 2014 година от Русия в ЕС са били преведени „мръсни пари“ в размер най-малко на 20.7 млрд. долара“, пише вестникът. Твърди се, че организаторите на схемата за пране на пари са използвали две фирми еднодневки във Великобритания и сметка в Латвия и са финансирали внос на машини и резервни части, хранителни продукти и строителни материали в Русия“. От компанията „ Bogner“ не отричат да са получавали пари.- Те обаче не виждат повод да се съмняват в законността на разплащанията, пише „Здюддойче цайтунг“. По нейни данни химическият концерн BASFе продал лакове за повече от 1.6 млн. евро. Компанията е съобщила, че не е имала никакви съмнения относно поръчката“.

В същото време, както твърди изданието, „много от германските фирми, които се споменават в базата данни, не искат да разкриват имената на своите купувачи и делови партньори. „Федералната служба за углавни престъпления в Германия (БКА) съобщава, че няма сведения за тази система за пране на пари“, подчертава „Зюддойче цайтунг“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама