Масови протести в Македония за посрещането на Йоханес Хан и срещу "Албанската платформа"

04:23, 21 мар 17 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, следобяд, в 43 града на Република Македония ще се проведат протести за запазването на единството и териториалната цялост на Република Македония, предаде БГНЕС.

Протестите, в които се очаква да се включат над 200 000 души, се организират от гражданското сдружение "За единна Македония". Това се очаква да бъде най-масовият протест срещу т.нар. "Албанска платформа" и ще стане в деня на пристигането на еврокомисаря Йоханес Хан в Скопие. Европейският дипломат ще се срещне с политическите лидери в страната за да се опита да помогне за намиране на изход от политическата криза.

Ситуацията в западната ни съседка допълнително се усложни след като с личното участие на албанския премиер Еди Рама бе изготвена т.нар. "Албанска платформа". Този документ бе подписан от три албански формации от Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движение "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села. Платформата предвижда промени в Конституцията, държавните символи и превърщането на албанския в официален език в страната.

Президентът Георге Иванов предупреди, че няма да дава мандат за съставяне на кабинет на нито една партия или коалиция, ако тя не се откаже и не осъди "Албанската платформа". Лидерът на СДСМ Зоран Заев поиска мандат и представи подписите на своята формация - 49 и на останалите три албански партии - ДСИ, Беса и Албанския алианс.

Днес в Скопие трябва да се проведе и учредителното събрание на новия парламент, който на практика не е заработил след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември миналата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама