Eкс-президентът на Южна Корея Пак Гън Хе се яви в прокуратурата

03:34, 21 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отстраненият президент Пак Гън Хе се яви в прокуратурата, за да бъде разпитана във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреба с власт, които я свалиха от поста й, предаде БГНЕС.

До промените в Синия дом се стигна, след скандалните разкрития, че Чой Сун-сил, близка приятелка на президента, е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Разследване на прокуратурата доказа, че Пак Гън Хе да е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешавала и да нанася корекции. По този начин е предоставяла на Чой Сун Сил влияние над икономиката и политиката на страната. Чой се е намесвала и в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента. Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куангдж през 1980 година насам. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама