Кандидатът за президент Марин Льо Пен стана обект на критики от опонентите си

01:29, 21 мар 17 / Свят 25 195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът от крайната десница за президент на Франция Марин Льо Пен концентрира върху себе си критиките на своите опоненти от левицата и десницата по време на политически дебат месец преди изборите, предаде БГНЕС.

Този телевизионен дебат между петимата основни кандидати отбеляза истинския старт на предизборната кампания, отбелязва АФП. 48-годишната Льо Пен бе атакувана за позицията си по въпроса за имигрантите, образованието и сигурността. Кандидатът центрист Еманюел Макрон я обвини, че се опитва да раздели обществото заради мнението й за бурките, въпрос, който и без това предизвиква бурни полемики във Франция. По отношение на сигурността Марин Льо Пен заяви, че смята да изгради 40 000 нови места в затворите. Тя предлага разходите за отбрана да бъдат увеличени до 2% от БВП още през 2018г, а в края на президентския мандат – до края на мандата.

Льо Пен обвини съперниците си, че прокарват „проекта страх“ относно плановете й за изваждане на страната от ЕС и еврозоната.

„Брекзит“ бе фокална точка на един от най-яростните сблъсъци по време на тричасовия дебат, отбелязва „Телеграф“. Този дебат, излъчен по частния тв канал ТФ1, е първият от трите телевизионни дебата преди изборите на 23 април.

По време на размяната на реплики между съперниците, Фансоа Фийон обвини Марин Льо Пен, че е „сериен убиец“ на френската икономика заради плана й за излизане от еврозоната, връщане на националната валута франка и провеждането на референдум за излизане от ЕС. „Вие влачите държавата към истински икономически и социален хаос, който би довел до разорение не само длъжниците, но и вложителите“, обвини той крайнодясната Льо Пен.

Според социологическите проучвания почти три четвърти от французите са против нейния план да замени еврото с франка, като мнозина се опасяват, че това ще доведе до срив в банковата система.

Самата Льо Пен, която социолозите пращат на балотаж, но само, за да бъде изместена от независимия центрист Еманюел Макрон, отвърна на удара на Фийон с думите: „Това се нарича проект страх“. „Те използваха същия аргумент и преди „Брекзит“ и преди избирането на Доналд Тръмп“, каза тя.

„Тези, които са отговорни за „Брекзит“ и което казваха, че всичко е възможно и че ще бъде прекрасно, избягаха. Те всички се изпокриха“. Това каза нейният опонент Макрон, който е бивш банкер и бивш министър на икономиката, който никога не е бил на изборна длъжност. Той прогнозира, че Великобритания ще страда заради това, че напуска ЕС.

„Ще започнем да виждаме резултатите от тяхното излизане. Други консерватори ще трябва да се справят с последствията и между другото, ние ще трябва да бъдем изключително твърди /при преговорите си с Великобритания и да не им даваме никакви незаслужени отстъпки“, каза Макрон.

Според Льо Пен обаче резултатите във Великобритания са чудесни. Те имат по-ниска безработица отколкото през предходните десетилетия. Всеки знае какво е моето мнение за еврото и Европейския съюз, който забранява „икономическия патриотизъм“, каза тя. „За разлика от Вас, аз предлагам да има силна Франция в рамките на Европа“, добави крайнодясната кандидатка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама