Руски военни ще обучават сирийските кюрди

19:32, 20 мар 17 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски военни ще обучават кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски представител, информира АПФ, цитира БГНЕС.

Това е първият подобен ангажимент на Русия към кюрдските Сили за народна защита (YPG), които контролират значителна част в северна Сирия.

Смята се, че таи стъпка ще разгневи турската страна, защото тя смята YPG за терористична групировка.

„Между нашите сили и руските части в Сирия бе подписано споразумение, те ще ни обучават в модерни военни тактики“, заяви говорителя на YPG Редур Джелил.

По думите му това е първото подобно споразумение, въпреки че ние имахме сътрудничество в Алепо“, добави той. Споразумението е в рамките на борбата срещу тероризма, то бе подписано в неделя и влиза в сила от понеделник (от днес – ред.), поясни още говорителят.

Руски сили вече присъстват в тренировъчния лагер в района Африн, един от трите автономни кантона, които кюрдите управляват в северна Сирия, поясни Джелил.

YPG е скелетът на Сирийските демократични сили (СДС), които са подкрепяни от ръководената от САЩ международна коалиция. СДС включва не само кюрдски, но и арабски бойци. Те прогониха терористичната групировка „Ислямска държава“ от редица региони в Северна Сирия.

Политологът Аарън Щейн от базирания в САЩ Атлантически съвет заяви, че Русия се стреми да си партнира с кюрдите, които се превръщат в значителна сила в Сирия, всеки случай те са „най-важният недържавен актьор в Сирия заедно с „Ал Кайда“. „Те ще имат тежка дума за бъдещето на Сирия“, убеден е политологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама