Георге Иванов благодари на Унгария за борбата срещу албанската платформа

16:28, 20 мар 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Македония Георге Иванов благодари на Унгария за инициативата Съветът на Европа да отхвърли и осъди албанската платформа за сформиране на кабинет в Скопие. Иванов направи това на съвместна пресконференция с унгарския си колега Адер Янош в Будапеща, където е на посещение. Това информира БГНЕС.

На срещата си двамата държавни глави са обсъдили положението в Македония, както и възможностите за намиране на изход от кризата. Иванов уточни, че в конституцията на Македония имало празнини за някои положения, като например в случаите кога не може от първи път да се избере кабинет на страната. Македонският президент изрично подчерта, че положението в страната му сега се е усложнило изключително много поради влиянието, оказвано върху вътрешнополитическото положение от "друга държава" с изготвянето на платформа, която "обхваща въпроси, които ние смятахме за решени с Охридския договор".

Иванов също така посочи, че е необходимо спешно да се проведе заседание на парламента, за да бъде избран негов председател, за да се придвижват въпроси, които засягат държавата.

Македонският президент определи Унгария като пример за това как държава, която е член на ЕС, трябва да се отнася към държава, която е кандидат за присъединяване към общността.

Адер Янош заяви пред репортерите, че от десетина години към Македония се отправят позитивни, но лъжливи забележки и обещания за еврочленство, и че след тези лъжливи обещания вече е дошло времето за започване на истински преговори за членство в ЕС.

Иванов призова ЕС и НАТО внимателно да разгледат реалностите, пред които е изправена Македония и Балканите и в този тежък момент да изпратят ясен знак за европейската и евроатлантическа перспектива за Скопие, а не да блокират този процес, тъй като сегашното статукво разочарова населението на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама