Най-щастливата страна на света е Норвегия

10:44, 20 мар 17 / Любопитно 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света, съобщава БГНЕС. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Тя е публикувана днес, на 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието.

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, и десетте най-щастливи държави остават същите, като миналата година.

Германия заема 16-то място, Великобритания 19-то, Франция 31-во, САЩ 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, които здравословен баланс между материално благосъстояние... и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенството и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама