Тежки сътресения в една от албанските партии в Македония

22:30, 19 мар 17 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Албанският алианс" на Зиядин Села - една от най-агресивните албански коалиции в Република Македония преживява тежки вътрешни сътресения, предаде БГНЕС.

В "Албанския алианс", който бе създаден в навечерието на предсрочните парламентарни избори от 11 декември и спечели 3 депутатски места влизат - Унитети на Газим Острени, Движението за реформи в ДПА на Зиядин Села и формацията Национално- демократично възраждане на Весел Мемети. Тази вечер стана ясно, че генералният секретар на Унитети Мухамед Исмаили е подал оставка. По неофициална информация той не е съгласен с желанието на Села трите партии да се влеят в нова партия, която ще бъде изцяло под негов контрол.

След изборите Зиядин Села монополизира коалицията и започна до говори от името на "Албанския алианс". Села е сред най-радикалните албански политици и категоричен привърженик на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации - ДСИ, "Движението "Беса" и коалицията на Села. „Албанската платформа“ бе изготвена с директното участие на албанския премиер Еди Рама. Тя предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като официален език в западната ни съседка. Исканията от тази платформа предизвикаха масови протести в страната, които се провеждат всеки ден от края на февруари в десетки градове на Република Македония.

При подписването на споразумението за създаване на "Албанския алианс" тримата лидери поискаха една от държавните функции в Република Македония - президент, председател на парламента или премиер задължително да се заема от етнически албанец.

Вчера стана ясно, че и лидерът на най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети има тежки въртрешни проблеми и може да бъде свален от поста. Това съобщиха излизащите на албански език в Република Македония издания, сред които и „Алмакос“. Новината бе разпространена и от австрийското издание „Дер Щандарт“, което твърди, че това „може да стане поради неспособността на Ахмети да демонстрира лидерство в партията“. Според изданието „Ахмети не е проявил лидерство не само по време на сегашната политическа криза, но и по времето, когато той бе в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски“ . В същото време голямо майсторство е демонстрирала неговата заместничка Теута Арифи. Точно тя е е била в основата на сътрудничеството с международната общност и тоталната промяна в позицията на ДСИ от про-ВМРО в про-СДСМ.

За смяната на Ахмети и за превръщането на "Албанския алианс" в нова партия активно са работели и няколко чужди посолства в македонската столица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама