Бабите първи усещат симптомите на аутизъм при детето

19:28, 19 мар 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макар родителите да смятат, че познават децата си най-добре, бабите обикновено първи забелязват симптомите на аутизъм при най-малките, съобщи БГНЕС. Това сочи ново изследване от САЩ, според които възрастните дами могат да „уловят“ първите признаци на болестта месеци преди останалите хора.

Учени от Ню Йорк провели онлайн изследване сред повече от 500 родители на деца с аутистично разстройство. В допълнение са проучвани и над 200 техни близки и приятели.

Близо 25% от майките и бащите признават, че други хора от семейния кръг са забелязали нарушения в развитието преди тях. В повечето случаи за това са съобщавали бабите, а доста често и преподавателите от предучилищните заведения.

Според д-р Нахум Сихерман настойниците често игнорират някои притеснителни факти или по невнимание, или от страх, чакайки времето да опровергае тревогите им, затова той призовава за консултация със специалист още при първите съмнения.

Друго важно откритие е, е цялостната структура на семейството също играе важна роля в бързата диагностика. Така например родителите с едно дете откривали заболяването с между 6 и 8 месеца по-рано.

Лекарите припомнят, че колкото по-рано е открита болестта, толкова по-големи са шансовете тя да бъде овладяна навреме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама