Юнкер: Ако Турция върне смъртното наказание, спираме преговорите за ЕС

15:54, 19 мар 17 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че ако Турция върне смъртната присъда, това ще бъде сериозна пречка страната да стане член на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

„Ако смъртната присъда бъде въведена отново в Турция, това ще означава и край на преговорите за членство в блока“, каза той в интервю пред в. „Билд“.

„Членството на Турция би било невъзможно в такъв случай, но не заради нас, а заради липсата на желание у турците да въведат европейски стандарти“, допълни той.

Припомняме, че вчера президентът Реджеп Ердоган заяви, че очаква парламентът да възстанови смъртното наказание. Това вероятно ще се случи след референдума за промени в конституцията, чрез които ще се дадат повече правомощия на държавния глава.

"Семействата на мъчениците и героите (след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година) не трябва да се притесняват. Вярвам, ако е рекъл Бог, че след вота на 16 април, парламентът ще направи необходимото относно техните искания за смъртно наказание“, заяви Ердоган пред репортери в западния град Чанаккале.

Той добави, че би подписал такъв закон „без колебание“.

Президентът допълни, че не се интересува от позицията на Европа за действията му.

"Това, което Ханс и Джордж ще кажат, не е важно за мен", каза той.

Ердоган многократно предупреждаваше ЕС за възможността Турция да възстанови смъртното наказание, но това е първият път, в който той директно призова парламента да го одобри след общественото допитване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама