Урсула фон дер Лайен: Германия не дължи пари на НАТО

15:26, 19 мар 17 / Свят 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен отхвърли обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, според които Берлин дължи „огромна сума пари“ на НАТО.

"Няма сметка, където да са регистрирани дългове на Германия към НАТО“, каза Лайен, която е и близък сътрудник на канцлера Ангела Меркел.

„Разходите на алианса не трябва да са единственият критерий, използван за измерване на германските военни усилия“, каза още тя.

Вчера Тръмп отправи критики срещу западноевропейската страна в Туитър.

 

 

„Германия трябва да изплати огромна сума пари на НАТО. Берлин трябва плати много скъпо за защитата, която САЩ предоставя“, написа държавният глава в социалната мрежа.

Тази седмица Тръмп и Меркел проведоха среща, на която показаха различия по доста теми, включително разходите за отбрана на НАТО.

Тогава германският канцлер заяви ангажимента си страната й да увели плащанията към военния съюз от 1,2% до 2% от БВП в рамките на следващите 10 години.

Урсула фон дер Лайен уточни още, че военните разходи на Германия ще бъдат насочени не само към НАТО, но и за участие в мироопазващите мисии за борбата срещу екстремистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама