US сенатор: Сорос харчи пари на американските данъкоплатци срещу интересите на САЩ

21:56, 18 мар 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският сенатор Майк Ли изрази в интервю за телевизия „Фокс Нюз“ сериозно безпокойство, че парите на американските данъкоплатци се харчат във външната политика не за целите на САЩ. Той настоява обществеността да получи отговорите на въпросите за финансирането на мрежата на Джордж Сорос от държавната агенция за помощи за чужбина USAID, което не е в съзвучие с американските интереси.

Майк Ли е един от шестте сенатори, които отправиха писмо до Държавния департамент с искането да разясни как се харчат парите, защото има сведения, че средства на американските данъкоплатци отиват за подкрепяни от Сорос леви групи, които по същество не работят за американските интереси. Писмото изисква да се спре финансирането на неправителствените организации в Македония и намесата на американското посолство във вътрешната политика на страната. В отговор на въпрос за писмото сенаторът отвръща:

„Налице е ситуация, при която организациите от мрежата „Отворено общество“ на Джордж Сорос получават пари от USAID. И понеже мрежата е включена във финансирането крайно леви, социалистически програми, дори в някои наши съюзнически държави, това предизвика голяма безпокойство у нас. Настояваме за отговор на тези въпроси, искаме да знаем защо американските пари са изпратени през океана да финансират цели, които са напълно противоположни на целите на американците“, отговори Лий.

На въпроса какви оплаквания получава американската страна от чуждестранните партньори, недоумяващи защо американските пари се харчат за групи и интереси, които са в разрез с американската позиция, сенаторът отвърна, че оплакванията и притесненията на партньорите на САЩ са напълно разбираеми. „Има организации, които са частично финансирани от американските данъци, но и които създават главоболия на нашите партньори и предизвикват съмнения сред тях. Разбираемо е това да ни прави раздразнителни, затова търсим отговори на въпросите защо това се случва, колко дълго се е осъществявало, с какви суми се е правило и как може да се излезе от тази ситуация“, подчерта Майк Ли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама