Искат главата на Ахмети – не изпълнявал външните поръчки

20:28, 18 мар 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети в най-скоро време може да бъде сменен. Това съобщават излизащите на албански език в Република Македония издания, сред които и „Алмакос“, информира БГНЕС.

Новината бе разпространена и от австрийското издание „Дер Щандарт“, което твърди, че това „може да стане поради неспособността на Ахмети да демонстрира лидерство в партията“.

Според изданието „Ахмети не е проявил лидерство не само по време на сегашната политическа криза, но и по времето, когато той бе в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски“ .

Австрийският вестник твърди, че лидерът на ДСИ не е успял да гарантира и необходимата подкрепа на международната общност за преодоляване на кризата. В същото време голямо майсторство е демонстрирала неговата заместничка Теута Арифи. Точно тя е е била в основата на сътрудничеството с международната общност и тоталната промяна в позицията на ДСИ от про-ВМРО в про-СДСМ.

За смяна на Ахмети активно са работели и няколко чужди посолства, допълват различни абланскоезични портали.

Али Ахмети и ВМРО-ДПМНЕ управляват заедно от 2008 г. насам на базата на поисканото от ЕС условие спечелилата сред албанския електорат формация да се коалира с най-силната македонска партия. За пръв път от 2008 г. насам този принцип не се спазва в сегашната ситуация.

На предсрочните парламентарни избори от 11 декември 2016 г. ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове /51 депутати в 120-местния парламент/, а ДСИ получи 10 мандата. Изненадващо Ахмети в последния момент на 28 януари вечерта съобщи, че няма постигнато споразумение за създаване на коалиция с ВМРО-ДПМНЕ. Поради тази причина Груевски върна мандата на президента Георге Иванов.

От тогава до днес от ДСИ твърдят, че ще подкрепят лидера на СДСМ Зоран Заев като мандатоносител. Ахмети и още две албански формации движението „Беса“ на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села се подписаха заедно с депутатите от СДСМ за свикване на учредителното събрание на парламента във вторник, 21 март.

Преди няколко дни Али Ахмети се обяви за ново политическо споразумение между основните партии в страната и заяви, че ВМРО-ДПМНЕ не е проруска партия и без нея не може да бъде решен политическия възел в Република Македония.

Политическата криза се изостри допълнително, след като ДСИ, „Беса“ и Албанският алианс подписаха така наречената „Албанска платформа“, която изцяло бе изготвена с директното и открито участие на албанския премиер Еди Рама. Тя предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като официален език в западната ни съседка.

Исканията от тази платформа предизвикаха масови протести в страната, които се провеждат от края на февруари в десетки градове на Република Македония. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама