Сърбия очаква мигрантски натиск, всеки ден влизат по 81 мигранти, има нов маршрут

19:31, 18 мар 17 / Свят 25 204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки ден от България, Македония и Черна гора средно се опитват да влязат на територията на Сърбия по 81 нелегални мигранти. В близко време се очаква голям мигрантски натиск по сръбските граници. Това съобщи началникът на Дирекцията за оперативни действия в Министерството на отбраната в Белград полковник Милорад Видакович, предаде БГНЕС.

Ръководителят на смесените военно-полицейски сили, които контролират сръбско-българската граница Ненад Вучич предупреди, че сегашните сили, които наброяват около 2000 души няма да могат да се справят с новия мигрантски натиск. Поради тази причина ще бъдат ангажирани допълнителни сили.

Той съобщи, че мигрантският натиск от Турция към Гърция не намалява. Освен това има и нов мигрантски маршрут от Гърция към Албания и Косово. 

От началото на годината до 15-ти март са открити 1893 мигранти. 1476 от тях са се отказали от преминаването на границата при появата на смесените патрули.

През изминалата година в Сърбия са регистрирани 92 236 легални мигранти. Година по-рано през 2015 година техният брой бе само 5101. При опит да преминат нелегално границата през 2015 година са задържани 36 598 мигранти, а през 2016 година техният брой е 6050, уточни Ненад Вучич и добави: същата година 25 056 са се отказали от нелегално влизане в Сърбия.

Според Видакович "поради присъствието на смесените патрули десетки хиляди мигранти са променили маршрута си, а над 80 на сто от нелегалните опити за преминаването на сръбската граница са осуетени."

Смесените екипи патрулират по границата с дължина 560 км. Издръжката им струва около 100 000 лева на ден.

Най-голямото предизвикателство е борбата срещу трафикантите на хора, които използват всички възможни технически средства - GPS, Viber, както и различните платформи на социалните мрежи. Поради тази причина все по-трудно става те да бъдат открити и заловени.

От средата на месец юли до днес са задържани общо 117 трафиканти на хора. Огромната част от тях са сърби - 96, а 16 от тях са български граждани.

Хърватия и Унгария са върнали обратно в Сърбия общо 6500 мигранти. В България Сърбия е върнала 83 мигранти на базата на Споразумението за реадмисия. Полковник Милорад Видакович се оплака, че Договорът за реадмисия с Република Македония на практика не действа, а оттам идват най-много мигранти.

90 на сто от мигрантите са настанени в приемните центрове на различни места в Сърбия, съобщи съветникът в Министерството на социалната политика Миленко Никич.

Репортерът на БГНЕС припомня, че смесените военно-полицейски екип бяха създадени през месец юли миналата година. Те имат за цел да спират нелегалните мигранти идващи основно от България и Македония. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама