Иса Мустафа: Няма косовска армия без координация със САЩ

18:38, 18 мар 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Предложението на косовския президент Хашим Тачи за трансформация на силите за сигурност в Косово няма да получи зелена светлина от правителството“, заяви премиерът на Косово Иса Мустафа. Това информира БГНЕС.

„Създаването на армия ще се случи единствено в координация със САЩ и НАТО“, каза той в Подуево на митинг по повод 17-та годишнината на неговата партия Демократичен съюз, цитиран от местните медии.

Преди дни американският посланик в Прищина Грег Делави пък заяви, че такова нещо не може да се случи без промени в конституцията.

Въпреки това държавният глава смята, че за този ход има пълна координация с международните партньори и че много скоро този процес ще бъде осъществен.

„Това не е едностранна стъпка, но ако някой смята, че Косово трябва да се координира със Сърбия, такова нещо няма да се случи. От премиера на Сърбия Александър Вучич поисках да повлияе за връщане на сърбите в институциите на Косово, с цел да се гласува създаването на Общността на сръбските общини, споразумението за границата с Черна гора, както и конституционните промени за БСК, но техният отговор е колеблив, защото връщане назад няма. БСК трябва да се трансформира в армия“, подчерта Тачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама