Нови протести за единна Македония се провеждат в Берлин

17:26, 18 мар 17 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонската общност в Берлин започна пореден мирен протест пред Бранденбургската врата, с искане за единна Македония, предадоха местните медии, информира БГНЕС. Това е поредната такава демонстрация, която се противопоставя срещу политическите партии на албанците в Република Македония и тяхната платформа, които предвиждат двуезичност в държавата, също и други промени, застрашаващи унитарния характер на страната.

Организаторите на протестите, обхванали общо 31 града на страната, призовават събитията да продължават до постигане на решение, което ще запази македонския модел на съжителство.

"Македонците в Германия, като неотделима част от македонския народ, чрез мирен протест изразяват загрижеността си за държавността на родината, за името на държавата и за идентичността на нацията", се казва в декларация, която бе прочетена днес в германската столица.

Според декларацията македонците в Германия отхвърлят федерализация и сервитут на албанския език на цялата територия на Македония и в международните отношения, и смятат, че само македонският език е единствен и официален на цялата територия на републиката.

Протестиращите призоваха демократичния свят да подкрепи унитарността и държавността на Македония, в която всички са равни пред конституцията и законите, независимо от социалния статус, етническия произход, религиозните убеждения и партийната принадлежност.

В декларацията македонските отхвърлят промяна на името, знамето, герба и химна на страната си, търсят спешно преброяване на населението в Македония и отхвърлят правителствената коалиция, която няма да спазва тази декларация.

Конституцията на Македония, която, съгласно всички международни стандарти, предвижда равенство за всички македонски граждани, трябва да бъде единствената платформа, около която ще се изгражда съвместно съществуване и бъдещето в независима, суверенна Република Македония, казват участниците в протеста. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама