Зигмар Габриел: Ердоган се нуждае от враг за кампанията си

16:17, 18 мар 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският външен министър Зигмар Габриел обвини турския президент Реджеп Ердоган в развихрянето на анти-европейска атака в навечерието на ключов за южната ни съседка референдум за нова конституция. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Той коментира изказванията на държавния глава, включително и тези, обвиняващи западноевропейските лидери в нацизъм. По думите на Габриел тези думи са „нелепи“, но Европа не трябва да реагира на словесната атака.

"Ердоган се нуждае от враг за кампанията си – унижената Турция и надменния Запад“, каза министърът в интервю за в. „Шпигел“.

"Това, което беше казано през последните няколко седмици, е толкова нелепо и абсурдно, че е трудно да продължим да се вслушаме. Ние не трябва да отговаряме на тези провокации", заяви той.

Напрежението между Запада и Турция възникна след отмяната на митинги в няколко европейски града, целящи да агитират турските общности за положителен глас на общественото допитване на 16 април за разширяване на правомощията на президента.

Германският министър защити забраната на тези мероприятия, но заяви, че Германия, Турция и всяка друга държава заслужава уважение и въпреки критиките, има граници, които не трябва да се прекрачват.

Вчера турски проправителствен вестник изобрази канцлера Ангела Меркел в нацистка униформа с мустаци като на Хитлер.

Междувременно Реджеп Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание в Турция след референдума, повод за което е неуспешния опит за преврат от 15 юли миналата година. Този ход обаче ще се окаже ключова пречка за присъединяване към ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама