Всеки 5 лв., вложени сега в профилактика на оралното здраве у нас, спестяват 25 лв. от лечение

11:05, 18 мар 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки 5 лв., вложени сега в профилактика на оралното здраве у нас, спестяват 25 лв. от лечение. Това заяви д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ по повод на 20 март - Световния ден на оралното здраве, предаде БГНЕС.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина и зам.председател на БЗС подчерта, че оралното здраве е важно и за психическата устойчивост на един човек. Най-честите заболявания са кариеса и парадонтозата, те се причиняват от голям кръг фактори, които се комбинират по различен начин при всеки един случай, посочи тя. Но те са свързани и с поведението ни. Затова усилията ни трябва да бъдат много. Днес знаем как да спрем тези заболявания, знаем и как да ги овладеем, е мнението на проф. Пенева. Затова провеждаме и тези кампании. Правилно поведение трябва да имат не само децата, но и техните родители и възпитатели. Най-важните фактори са храненето и оралната хигиена – по този начин можем да контролираме случаите на кариеси. В тази битка имаме нужда от подкрепа, подчерта проф. Пенева.

Още през 1975 г. в Алма Ата СЗО излезе с резолюция, че здравето е грижа на индивида, продължи д-р Николай Шарков. Има и още редица документи, според които оралното здраве е голяма тежест върху много страни по света, затова те се нуждаят от профилактика на основните заболявания на устната кухина. ООН се спря на този проблем също, за което бе приета и тяхна резолюция преди 6 г. Според нея на заболяванията на бъбреците, на очите и на устата трябва да се обърне особено силно внимание, отбеляза д-р Шарков. Ние имаме национална програма за профилактика на устната кухина на децата от 0-18 г. Чрез нея се очаква да се подобри тяхното здраве, каза той. А в Европа и в САЩ милиарди се харчат за дентална помощ годишно.

Един човек в България на 20-25 г. има средно извадени 2.2 зъба , а до 60 г. възраст извадените зъби нарастват до 17, което е своеобразно инвалидизиране, посочи д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз /БЗС/. Не можем да се похвалим с добро състояние на оралното здраве, обобщи той. Причините са в индивидуалната здравна култура, отношението към собственото здраве и ролята на държавата, продължи председателят на съюза. Знае се, че българинът не се слави с висока здравна култура, а заболяванията на устната кухина винаги се оставят на последно място, подчерта той. По чисто икономически, демографски, социални, финансови и др. показатели големият брой дентални практики са съсредоточени в 5-те големи града на България, което е проблем. Говорим за достъп до услугата, но никой не говори как това да се промени, посочи д-р Миланов. Не на последно място е финансовата възможност на хората – всички практики са при нас, лекарите, държавата няма отношение към това от 2000 г.- няма държавни, общински, а и ведомствени практики. Затова искаме да акцентираме на профилактиката, защото това е най-лесната и достъпна възможност на хората, подчерта д-р Борислав Миланов. Болните от диабет у нас са към 600-700 хил. души и едно от основното проявление на болестта е именно в устната кухина, което прави този проблем особено опасен. Вече имаме доказани позитивни резултати от контрола на кариеса при децата между 6-9 г., благодарение на националната програма за профилактика, прегледите при тях не се заплащат от Здравната каса и от родителите. В географска Европа такава програма не съществува, финансирана от държавата, похвали се председателят на БЗС. Самите деца с радост и усмивка преодоляват психологическата бариера и се поддават на тези прегледи, добави той. Д-р Миланов благодари и на фирмите, които подкрепят кампанията, отделяйки ресурс за нея.

След брифинга започва детски празник, организиран от катедрата по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София. Този празник е традиционен пред този период на годината.

Българските лекари и фармацевти не са убийци, подхвана д-р Борислав Миланов друга тема, свързана с малкият Алекс, който почина след направена операция от стоматолога д-р Валентин Павлов. Но когато един случай се интерпретира едностранно в медиите, първият резултат е настройване на общественото мнение, добави той. Аз никъде не прочетох становището на медицинския одит по случая, оценката на специалистите. Не искам да говоря за политика, но какви са фактите има органи и съд, които ще информират обществото за това, посочи д-р Миланов. Но да се дават предварително присъди е цинизъм, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама