Тръмп: Подкрепяме НАТО, но страните да плащат дължимото

21:02, 17 мар 17 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Стремежът към безопасност, процъфтяване и мир обединява“ Съединените щати и Германия, заяви американският президент Дноладт Тръмп на съвместната пресконференция в Белия дом с германската канцлерка Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Той подчерта също, двете страни споделят общи ценности.

„Искам да благодаря на канцлера за нейната роля към НАТО и положените от алианса усилия в Афганистан. Още веднаж потвърдих пред канцлера Меркел своята решителна подкрепа за НАТО, а също необходимостта съюзниците от алианса да плащат своя справедлив дял (за отбрана)", отбеляза Тръмп.

Този справедлив дял според Тръмп е 2 процента за отбрана от БВП на страните в НАТО. Меркел заяви, че страната й ще се стреми да покрие това изискване.

Президентът се обяви и за мирно разрешаване на украинския конфликт, като заяви, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта.

На свой ред Ангела Меркел подчерта, че отношенията с Русия трябва да се подобряват успоредно с регулирането на положението в Украйна.

По-рано американски представители заяви на специален брифинг по повод визитата на Меркел, че "Германия като една от най-големите икономики на НАТО трябва да дава пример" на другите членове на алианса за увеличаване на военните разходи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама