Турските медии за турския в България

16:31, 17 мар 17 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турските медии днес излизат с множество публикации, в които съобщават за кмета на община във вилает Маниса Йомер Фарук Челик, който призова изселниците масово да гласуват на 26 март, за да станат турците в България по-мощни, турският език да стане официален и братската общност да заживее спокойно, предаде на БГНЕС.

В публикациите подробно се описва срещата на Фарук Челик, който е кмет на община Шехзаделер в югозападната провинция Маниса с представители на регионалното дружество на балканските изселници с лидер Мустафа Кадер. И в днешните публикации се споменават имената на Лютви Местан и необходимостта те да бъдат подкрепени на предстоящите избори. Медиите цитират и искането на ръководителя на изселническата организация Кадер, който иска подкрепа от Челик за деня на изборите да бъде осигурен транспорт на представители на изселническата организация, за да отидат до урните да гласуват.

Кадер, който е лидер на изселническата организация еднозначно заявява, че „целта е да достигнем 20% подкрепа, защото само така в България ще можем да ползваме спокойно турския език и да изповядваме религията си“.

На свой ред кметът заяви, че изборите на 26 март трябва да направят турците в България по-силни и поради това е наложително те да бъдат подкрепени. „В България нашият близък познат Лютви Местан. Той и хората му са в блестящи връзки с Република Турция, те работят изключително сериозно за правата на турците и мюсюлманите в България. Затова смятам, че гражданите на Турция и България /двойните граждани/ трябва да направят всичко по силите си. От наша страна осигуряваме безплатни автобуси за избирателите до секциите в професионалната гимназия „Полинас“. Тези избори в България са от огромно значение, имаме информация, че в цяла Турция се полагат усилия за тях“, заяви кметът Челик. Той призова всички изселници в Турция, както и всички турци в България, братя по националност и религия, да упражнят правото си на глас. А като резултат от изборите – турците да станат много по-силни и турският език да бъде обявен за официален.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама