Регистриран е минимален ръст на миграционния натиск от Турция

16:25, 17 мар 17 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

46 мигранти са заловени при опит да влязат в страната от Турция за периода 9-16 март 2017 г., показва справка на МВР, предаде БГНЕС.

Данни говорят за минимално засилване на миграционния натиск от Турция през последната седмица. За сравнение – миналата седмица заловените “на вход” са били 34, а по-предишната 21. Общо засечените мигранти, които са опитвали да влязат в България от Турция от началото на 2017 г. са 198, като ¼ от тях са установени през изминалите седем дни.

Регистрираният минимален ръст на мигранти от Турция би могъл да се обясни и със затоплянето на времето през последните дни, което несъмнено е ключов фактор за трафика по зелена граница. Прави впечатление, че 37% от заловените “на вход” са от сирийски произход. Последната година броят на мигрантите от Сирия бе далеч по-нисък спрямо тези от Афганистан.

През третата седмица на март 2017 г. МВР са установили само 8 мигранти, които не са имали регистрация, във вътрешността на страната. Има известно затишие при опитите на мигранти да напуснат България в посока Централна и Западна Европа. Едва 13 души са били заловени последната седмица на българо-сръбската граница.

Заетостта на бежанските центрове към настоящия момент е 60%, а на центровете на дирекция “Миграция” – 67%. Към 16 март на територията на страната се намират около 4200 бежанци и мигранти.

МВР отчита сериозен ръст на изведените от страната чужденци от началото на годината. 732 незаконно пребиваващи чужди граждани са били изведени от България, считано от 01 януари до 16 март 2017 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама