Д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването: Законът забранява да се прави търговска реклама със здравето

09:47, 17 мар 17 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Превръщане на медицината в амбулантна търговия и вулгаризирането й, така бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов определи обявите за цезарово сечение с намаление, ако се закупи ваучер от специализиран сайт за колективно пазаруване.

Коментарът беше направен по повод излъчен репортаж по btv в сутрешния блок „Тази сутрин“.

„С един такъв акт се нарушават един закон и една наредба. Рекламира се процедура, за която няма законово основание. Това е чиста търговска реклама“, заяви д-р Константинов. Секцио по желание не съществува в медицински стандарт по акушерство и гинекология“,заяви д-р Константинов.

През 2014 г. за период от пет месеца това беше позволено да се извършва секцио по желание. Но този стандарт беше отменен, разказа д-р Константинов.

Справка сочи, че от началото на годината досега 46% от жените раждат с цезарово сечение. 2012 г. е 36%. Докато във Финландия е16%. Във Франция 21%. А в Европейския съюз като цяло 27%.

Изводът на д-р Константинов, че след тази процедура не се раждат по-здрави деца.

„В крайна сметка пациентът ,за да пожелае нещо, трябва да е информиран. Ако получи добра информация, той много би се замислил какво точно да иска“, каза д-р Константинов.

Според него ваучерът с изисканите 400 лева и после още 100 индуцира хората да пожелаят нещо, което може да им увреди здравето.“ Когато се прави без индикация може да им коства и живота. Това е факт“, категоричен беше д-р Константинов, който е акушер-гинеколог.

Въпреки, че ние качваме непрекъснато процента на цезарови сечения това не води до нищо по-добро нито за жените, нито за децата, обобщи д-р Константинов. По думите му ние оставаме в една черна статистика.

По думите му след като е казано, че не трябва да се прави търговска реклама със здравето, законът трябва да се спазва.

Той обясни, че ако здравното заведение смята, че е станало жертва на някаква интрига, има право да си потърси правата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама