Британското правителство заплаши да блокира шотландския референдум за независимост

20:46, 16 мар 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британското правителство няма да обсъжда с властите в Единбърг идеята за нов референдум за независимост на Шотландия и ще отклонява всяка една постъпка за организирането на подобен плебисцит.

Това заяви Дейвид Мендъл, британският министър по въпросите на Шотландия.

Според него референдумът трябва да се проведе с ясно установените критерии, залегнали в Единбъргското споразумение (Закона за Шотландия), предаде БГНЕС. "Те посочват, че референдумът трябва да бъде законен, справедлив и с еднозначен резултат, припомни Мендъл. Направеното предложение не е справедливо: хората не могат да направят осъзнат избор. Освен това такъв референдум няма нито обществена, нито политическа подкрепа“, поясни министърът. По думите му именно затова правителството „няма да води дискусии или преговори за раздел 30 на споразумението и за момента всяка една постъпка (за референдум) ще бъде отклонявана“.

Според раздел 30 на Закона за Шотландия, приет през 1998 година, британският парламент е длъжен да предостави на Шотландия правото да проведе референдум. За целта се изисква съгласие на три държавни институции: парламента на Шотландия и на двете камари на парламента на Обединеното Кралство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама