Днес се навършват 39 години от гибелта на Жулиета Шишманова и Георги Димитров – Червения

19:00, 16 мар 17 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 16 март 1978 г. се случва една от най-големите трагедии в българския спорт. В 13:52 минути самолет ТУ-134 на БГА "Балкан" с редовен полет София - Варшава се разбива край врачанското село Тлачене, предаде БГНЕС.

Сред жертвите е и легендарната Жулиета Шишманова, която по това време е треньор на националния отбор по художествена гимнастика. В самолетната катастрофа загиват и гимнастичките Румяна Стефанова, Албена Петрова и Валентина Кирилова. Жулиета Шишманова е основателка на клуба по художествена гимнастика към ЦСКА, а нейно откритие е великата армейска гимнастичка Мария Гигова, която прави първия сериозен международен пробив със световната титла на първенството на планетата в Копенхаген през 1967 година.

В същия полет загива и големият български футболист и треньор Георги Димитров – Червения. Той е известен като „футболното бижу на ЦДНА“. Димитров е незаменим титуляр в „Златния тим” от 50-те години. За „червените” изиграва 87 мача в „А” РФГ и отбелязва 27 гола. С него отборът завоюва пет пъти шампионската титла и веднъж националната купа (1955 г.). Георги Димитров е един от героите в двете легендарни турнета на ЦДНА на Скандинавския полуостров - през 1955 и 1956 година. На 16-та лятна олимпиада в Мелбърн, Австралия през декември 1956 година с отбора на България стига до полуфинала, където националите отстъпват на СССР с 1:2. В мач за третото място побеждават Индия с 3:0 и се окичват с бронзовите олимпийски медали. През 1958 година Червеният шества с ЦДНА по стадионите на Европа с нови знаменити мачове и победи срещу реномирани отбори като Челси, Лион, Рот Вайс (Есен), тогава елитен немски отбор с няколко национала в състава си, уругвайския Насионал, Расинг (Париж), Валенсиен, Алемания (Аахен), Цървена звезда, Атлетико (Мадрид) и националния тим на Холандия.

Георги Димитров – Червения оставя незабравима диря и с участията си в първите големи футболни двубои в турнира за Купата на европейските шампиони (1956-1959). Четвъртфиналист за КЕШ през 1957 г. За националния отбор играе несменяем титуляр в 30 мача като отбелязва 7 гола.

В треньорската професия преминава и като наставник на младежкия национален отбор. Помощник-треньор е на представителния национален отбор в екипа на Христо Младенов, който участва успешно в квалификациите за Световното първенство във ФРГ през 1974 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама