Ивелина Пенева: 43% от средствата по програма “Иновации и конкуретноспособност” са вече договорени

17:18, 16 мар 17 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на новия програмен период до днешна дата по програма “Иновации и конкуретноспособност” са договорени средства в размер на 43%. Размерът на изплатените средства до днес е почти 13%. Размерът на сертифицираните от бюджета на програмата е почти 10%.

Това заяви Ивелина Пенева, главен директор на дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерство на икономиката по време на брифинг в Министерство на икономиката, предаде БГНЕС.

Там има два етапа на кандидатстване. Първият етап е за получаване на категория на клъстера, където заявления са се подавали до края на януари в Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. В момента тече срок за подаване на документи от трите категории клъстери в начален етап - развиващи се клъстери и развити клъстери. Общият бюджет на процедурата е 20 млн. евро, каза Пенева.

Отделно от това има отворена процедура за енергийна ефективност в големи предприятия с общ бюджет от 50 млн. евро. Срокът за кандидатстване е до 19 май. Предстои до края на годината да обявят процедура за разработване на иновации от съществуващи предприятия. Тя е в процес на подготовка. До края на месеца ще бъде публикуван пакетът с насоките за кандидатстване, добави Пенева.

На регионален и на отраслов принцип създаваме една карта на малките и средни предприятия, които имат потенциал и биха могли да изнасят в чужбина и да работят с международни партньори. Това заяви Мариета Захариева – изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, представяйки новата дигитална система.

Агенцията се опитва да свърже малките и средни предприятия с търговско-икономическите представители от Министерство на икономиката, които работят по света и бизнес организациите и останалите структури, с които агенцията работи. Идеята е да се използват практически сключените над 90 меморандума за икономическо сътрудничество на страната ни с други държави,обясни Захариева.

В агенцията има отдел, чиито служители обикалят от предприятие на предприятие и попълват анкетни карти. Според Захариева в момента има нужда чрез публичност да се съберат повече предприятия, за да може да се създаде профил на всяко предприятие. С този профил то ще бъде представяно в чужбина.

Целта е чрез тази нова дигитална система е да има връзка в реално време между търговските представители, хората, които имат интерес в чужбина от този бизнес и фирмите, които предлагат и могат да продават продуктите си, каза Захариева.

Тя анонсира,че в началото на април в Германия се организира едно от най-големите събития за start uр-и и страната ни тази година е партньор на това събитие. Седларски е поканен да участва, както и около 1000 компании, 150 лектори. От българска страна са поканени 25 start uр-компании.

Министърът на икономиката Седларски заяви, че се работи и върху публичността и прозрачността в сектора на управлението на държавните компании. Подготвят се в момента изменения в правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Акцентът е върху дигитализацията. Всички продажби на дълготрайни материални активи се предлага да бъдат оповестявани, не само в един ежедневник, а и на сайта на Министерство на икономиката.

През следващата седмица ще стартира третото издание на инициативата на Министерство на икономиката проект “Екостарт 3”. Това заяви Желяз Енев - директор на Дирекция "Икономически политики за насърчаване".

По проекта се насърчават иновативни идеи на млади студенти и докторанти. Ще могат да кандидатстват студенти и стажанти, които са завършили 2015, 2016 и 2017 г. със средства от бюджета на министерството ще бъдат подкрепени иновативни идеи със сумата от 19 800 лв., която представлява 90% от общата сума на всеки проект. Цялата сума за програма “Екостарт 3” е до 270 хил. лв. и следващата седмица ще бъде отворена процедурата, каза още Енев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама