Турският външен министър заплаши с едностранно отменяне на договора с ЕС за мигрантите

01:18, 16 мар 17 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският външен министър заплаши с едностранно отменяне на договора с ЕС за мигрантите от март 2016. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Ние можем да сложим край едностранно на това споразумение. Не сме информирали все още нашите европейски партньори, всичко това е в наши ръце“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за тв канала 24ТВ. Отсега нататък ние можем да кажем „няма да изпълняваме повече и това да приключи. Нямаме нужда от разрешение от никого“, добави той.

Чавушоглу обвини ЕС, че не е дал зелена светлина, на облекчаването на визовия режим за турски граждани в ЕС, въпреки условията на споразумението. Споразумението между Турция и ЕС за мигрантите бе сключено преди една година в разгара на мигрантската вълна и предвижда систематично връщане на всички мигранти към Турция, включително и тези, които искат убежище. То позволи да се намалят значително прииждащите в Гърция. От 20 март 2016 гръцките власти със сътрудничеството на Турция, незабавно настаняват в центрове мигрантите, пристигащи на техните брегове. Там те регистрират отпращането им към Турция.

Докато за периода между декември 2015 и февруари 2016 близо 200 000 мигранти бяха влезли в Гърция, за същия период, година по-късно, те са само 3 500.

В този момент ние не прилагаме частта от споразумението за реадмисията, тъй като няма либерализация на визите, каза турският външен министър.

Споразумението с Турция предвижда също и финансова помощ за Анкара в размер на 3 млрд. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама