Швейцария екстрадира босненка заради военно престъпление

20:47, 14 мар 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Става дума за 57-годишната босненка Елфета Весели, която е рядък, може би единственият случай на жена, заподозряна в извършване на военно престъпление, съобщиха от АФП. Тя бе арестувана през септември в швейцарския кантон Нюшател. Босненски представител заяви, че тя ще бъде екстрадирана, веднага щом бъдат изпълнени някои технически условия.

В същото време говорителка на швейцарските съдебни власти увери, че екстрадирането на Весели може да се извърши всеки един момент, защото няма подадена молба срещу екстрадицията.

Смята се, че Весели е убила 12-годишното момче Слободан Стоянович в град Зворник, източна Босна. Семейството на момчето бягало от града заради напредващите мюсюлмански бойни части, когато детето решило да се върне и си вземе кучето. Оттогава момчето не е било видяно живо. Само баща му видял трупа му, от който се виждало, че то било измъчвано.

Весели е служила в подразделението на Назер Орич, срещу когото през 2008 година Международният трибунал в Хага повдигна обвинение за военни престъпление. В момента срещу него тече процес в Сараево за престъпления срещу босненските сърби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама