Мафията в Италия печели най-малко 22 млрд от аграрния сектор

20:26, 14 мар 17 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мафията печели годишно до 22 млрд евро в аграрния сектор на Италия, информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Това показва представен днес съвместен доклад на италианската асоциация на фермерите "Колдиретти" (Coldiretti) и европейската статистическа агенция "Юриспес" (Eurispes).

Само през 2016 година сенчестият пазар в селскостопанския сектор е нараснал с 30% в сравнение с предишната година. Става дума за производство и експорт на некачествена и фалшива продукция - от олио и сирене моцарела до плодове и зеленчуци, отглеждани с привличането на нископлатени работници, често незаконни мигранти (особено в юга). Селското стопанство се е превърнало в доходен бизнес, на когото разчитат най-влиятелните мафиотски кланове, включително босът на сицилианската Коза ностра Матео Месина Денаро и бившият „кръстник“ Тото Риина.

В доклада се изтъква, че мафията разчита на „завършения цикъл“ - от производството до потреблението. Клановете притежават над 5000 ресторанти, главно в Рим и Милано, а също вериги от супермаркети. Това позволява да се пласира както некачествена продукция, така и да се извършва пране на пари.

Според специалистите сумата от 22 млрд евро доходи може да се смята за приблизителна, получена от работата на следствието и полицейските служби, борещи се с мафията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама