Седларски: Вдъхновяващо е как споделеното пространство за работа се превръща в нова бизнес култура

18:37, 14 мар 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добрата локация на България върху картата на света, ниската цена на живот, данъчната политика, както и висококвалифицираните кадри в IT и в аутсорсинг сектора бяха отличени като изключително конкурентни предимства за стартиране на бизнес в България от предприемачите по време на втората среща от инициативата „На кафе с министъра на икономиката“. Това информира БГНЕС.

Срещата с министър Теодор Седларски се състоя в едно от най-бързо развиващите се пространства за споделена работа в София - CowOrKing by Puzl. Сред фирмите, взели участие в дискусията, бяха „MammothDB“, „KlearLanding“, „Appzio“, „Storegecko“, „LegalTrek“ и „Zoiper“, съобщиха от МИ.

„Вдъхновяващо е как за няколко месеца това място за споделена работа се е в превърнало в олицетворение на новата бизнес култура с фокус върху младежките идеи, които генерират добавена стойност“. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски и допълни, че „Puzl“ е израз на новата икономика, която пулсира в София с ускорени темпове и създава възможности за инвестиции на свободния капитал.

Представителите на фирмите са обединиха около идеята, че са били впечатлени от лекотата, с която са стартирали бизнеса си в България, намирайки млади хора с изключителна творческа енергия, професионализъм и с готовност да си партнират с чужди страни. „Впечатлен съм от ентусиазма и професионализма на хората тук“, каза собственикът на „Triple Pro“ Олаф Гюкемер. Тибаут Таитингер, основателят на „Puzl“, сподели, че преди три години решава да се разходи до България и случайно открива това място, което е търсил в много други страни и днес по-думите му е сбъдната мечта. „Инициативи като тази ме карат да се чувствам приет в обществото“, допълни той. Собственикът на „Zoiper“ Йоаким Ванхеуверцвин разказа, че е дошъл в България преди няколко години като консултант, но бързо преценява, че добрата данъчна политика и висококвалифицираните кадри са добър стимул за започване на бизнес. От своя страна Александър Гвожен, съосновател на “Legal Trek”, сподели с министър Седларски, че е бил изненадан да открие много отворени към старт-ъп културата млади хора, за разлика от родната Сърбия, където преди 4 години е било много трудно да започнеш такъв бизнес.

В рамките на дискусията се очертаха и няколко препоръки за успешното налагане на страната ни като старт-ъп дестинация. По препоръка на предприемачите е необходимо да има повече нискотарифни полети, които да улесняват правенето на бизнес с чужди държави, да се намали административната тежест и да се акцентира върху маркетинговото позициониране на България в медиите. Необходимо е да се промотира повече предприемачеството и страната ни да бъде рекламирана като добра локация за правене на бизнес. „Идеята на тези срещи е да бъдем част от голямата промяна и да обърнем негативните новини в положителни. Чрез тях трябва да покажем положителния опит и да насърчим младите хора да го последват“, заключи министър Седларски.

Преди срещата икономическият министър обиколи помещенията за „Puzl“ и се запозна с работната атмосфера на споделеното пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама