Чавушоглу: Европа да спре да се будалка с нас, защото ние ще предприемем своите стъпки

18:13, 14 мар 17 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес в Одрин, че ЕС се разпада и че няма никакво съмнение в това, а няма и полза от страховете, предаде БГНЕС. „Ситуацията, в която изпадна Европа, действително ни дава основание за загриженост. Постепенно тя се търкаля към пропастта и се връща назад към времето отпреди Втората световна война.

Европейският съюз се разпада и върви стремително към своя край“, заяви Чавушоглу пред съпартийците си в Одрин по повод последните събития, довели до дипломатическа криза и политически санкции спрямо Холандия. „В процеса на очевидния разпад обаче отделни страни взаимно се подкрепят. Защо казвате не, кой казва не на Турция и какъв е проблемът му, защо вземат страна по отношение на референдума ни, това ще разкажем в детайли. Ние никога не сме изразявали позиция за избори в европейските държави, те защо си позволяват сега да показват пристрастия? Те виждат пътя, по който Турция ще поеме при въвеждането на новата система на управление. Те се стъписват и пред големите проекти, които изграждаме. Ние сме наясно, че в момента Европа е болна“, посочи външният министър. Той изрази недоумение от факта, че Холандия си позволи да отмени визитата му, припомни посещението си от миналата година и запита защо именно сега не бе допуснат там.

Според него през последните 5-7 години се отбелязва най-чувствителното пропадане на Европа, в която центристките партии се приближават до расистките, което се дължи на стремежа им да си върнат изгубените гласове, а тези нагласи в момента са особено ярки в предизборната им ситуация.

Чавушоглу посочи, че след инцидента с турската министърка в Ротердам редица чуждестранни политици се обаждали по телефона с признанието, че се срамуват, но после публично декларирали подкрепата си за Холандия. „Знаете ли защо? От страх. Страхът от Турция ги кара да ни игнорират, страхът от разпада на ЕС ги прави солидарни. И аз имам какво да им кажа – няма полза от страха, но тогава защо изобщо бе създаден ЕС? Уж за обединение в един съюз, уж за общи икономически интереси. Сега обаче всичко това си отива. Аллах да ги пази, но бъдещето на Европа никак не е оптимистично, напротив, буди тревога“, подчерта Чавушоглу. Той заяви, че Ердоган ще бъде застраховката и гарантът на Турция при въвеждането на президентския модел на управление на държавата.

„Ето Ангела Меркел се кандидатира за 5-и път. Но нашата система предвижда не повече от 2 мандата, къде е диктатурата? Диктатор ли е избраният с гласовете на 50+1 процента? Погледнете преживяното през последните 15 години, къде щеше да бъде Турция, ако го нямаше Реджеп Тайип Ердоган, ако Партията на справедливостта и развитието не управляваше самостоятелно, само си представете това. Но то не може да продължава безкрайно, а до края на живота ни може и да не се роди лидер като Ердоган. Точно заради това тази система трябва да бъде укрепена“, подчерта Чавушоглу.

По-късно той се срещна с неправителствени организации и с бизнеса в ресторант на брега на река Марица. Пред организираната от Платформа Тракия – Балкани среща той изтъкна, че ЕС буквално се забавлява с Турция, но търпението на Анкара е изчерпано, освен това и народът има съответни очаквания. „Търпението ни е безгранично.

Ако не получим безвизовия режим, ще преосмислим споразумението за мигрантите. Защото в него условието за реадмисията на мигрантите е заложено срещу визовите облекчения за нашите граждани. До момента ние стриктно изпълняваме договореностите в това отношение. Европа да спре да се будалка с нас, защото ние ще предприемем своите стъпки“, предупреди Чавушоглу за пореден път.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама